tillbaka
Pia Andark Johannesdotter, specialistsjuksköterska urologi/operationPia Andark Johannesdotter, specialistsjuksköterska urologi/operation
Mustaschkampens mustaschikon

Mustaschkampens ambassadörer: Pia Andark Johannesdotter

Möt Pia Andark Johannesdotter, specialistsjuksköterska urologi/operation vid Karolinska Universitetssjukhuset och ajd Urologi, en av de kvinnliga ambassadörerna för Mustaschkampen 2021.

Varför har du valt att ställa upp som en av frontpersonerna för årets kampanj?

Först och främst vill jag säga att jag är stolt och glad att vara en av årets ambassadörer för Mustaschkampen 2021, det är en ren ära.

Bakgrunden till mitt engagemang är dels att jag arbetat med prostatacancer i nästan 20 år och under dessa år har jag upplevt alla olika behov som föreligger när det gäller prostatacancerpatienter. Jag har varit så många patienters sköterska genom åren så jag bildat mig en uppfattning över hur de flesta män känner och vad de önskar.

Dessutom har jag förlorat bägge mina föräldrar i sjukdomen och vill omvandla denna förlust till positiv energi att hjälpa drabbade patienter att få den bästa vård som finns. Dessa två saker ligger till grund för att jag vill jobba med ett projekt som Mustaschkampen. Syftet med den här Mustaschkampen är att medvetandegöra den vanligaste cancerformen bland män och den som också dödar flest. Det talas alldeles för lite om mäns hälsa och jag vill ändra på det engång för alla.

Varför är Mustaschkampen så viktig?

De som opereras för prostatacancer är män mellan 50 och 75 år. Behöver man fundera på om det är en generationsfråga? Det kan vara viktigt att förstå hur den generationen i så fall resonerar och agerar kring sjukdom och hälsofrågor. Detta är ingen högljudd patientgrupp. Varför är det så? Finns det en skamkopplat till hälsofrågorna kring prostatacancer? Av denna anledning är Mustaschkampen ett mycket viktigt och fantastiskt tillfälle för att medvetandegöra mekanismerna bakom den här patientgruppen. Resurser satsas på att hitta prostatacancer genom förbättrade metoder och tekniker. Detta leder till att hela kedjan av vård även måste förbättras och framför allt måste de olika yrkesgrupperna inom prostatacancervården samarbeta bättre. Det är nödvändigt att männen skapar en efterfrågan på en jämlik och rättvis vård. Först då kommer vården att prioritera relevant behandling, tillsätta kompetenta resurser samt skapa en komplett vårdkedja.

Vilka frågor brinner du extra för inom den svenskaprostatacancervården?

Jag brinner för kvalité och helheten inom prostatacancervården. Jag vet att om rättresurser sätts in i rätt tid i vårdkedjan så finns alla möjligheter att patienten ska kunna leva ett liv likt det som innan diagnos ställdes. Det vill säga att de fysiska biverkningarna, den psykiska hälsan och de känslomässigt laddade tillstånden är så bra behandlade som det bara går.  

Jag vill bidra till att de drabbade männen öppnar sig och vågar prata om sjukdomen och sina besvär. Eftersom en av sjukdomens biverkningar kan vara bristandesexuell förmåga så kan det vara svårt att prata om det. Många tycker det är så svårt att de inte ens efterfrågar den eftervård och rehabilitering som de faktiskt har rätt till.

Mustaschkampen är för mig ett sätt att belysa alla dessa frågor och i förlängningen skapaförutsättningar till en god livskvalité till alla som drabbas av sjukdomen.

Till sist önskar jag att det infördes allmän screening på män över femtio år som skulle ge oss inom vården möjligheten att upptäcka sjukdomen i ett tidigt stadium viket också skulle öka chanserna till bra, relevant vård och med ett gott resultat som följd.

Dela artikeln
Foto:
Ewa-Marie Rundquist

Stöd kampen mot prostatacancer

Scanna koden i Swishappen för att stödja kampen mot prostatacancer med 100 kr.
Varje krona räknas!

Stöd kampen mot prostatacancer. Varenda krona räknas! Swisha valfritt belopp.

Swisha ditt stöd
QR-kod för Swishbetalningar.

Eller Swisha valfritt belopp till

900 10 17
Logotyp: 90 konto - Svensk insamlingskontrollLogga: SwishLogotyp: 90 konto - Svensk insamlingskontroll