Siri Barje bjuder på mattips - Gräddig kålpudding med spetskål och rårörda lingon
Siri Barje är TV-kock på Kökets middag, kokboksförfattare och matstylist. Hon är dessutom en våra ambassadörer i Mustaschkampen 2022 och här bjuder hon på ett nyttigt, vegetariskt och snabblagat recept på gräddig kålpudding med spetskål och rårörda lingon. Det är en härlig och krämig rätt som tillagas i ugnen. Den veganska färsen varvas med kål, lök och vitlök, bakas sedan i ugnen och därefter avnjuts den med kokt potatis och några klickar rårörda lingon.
Läs gärna mer om Siri och hennes recept på köket.se och på Kökets middag. Du hittar även Siri Barje på Facebook och här på hennes Instagram.
Gräddig kålpudding med spetskål och rårörda lingon
4 portioner:
500 g formbar färs
2 msk rapsolja
2 spetskålshuvuden
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
50 g smör
2 msk ljus sirap
1 msk vetemjöl
2,5 dl matlagningsgrädde
1,5 dl creme fraiche
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk ljus soja
1 msk mörk soja
Salt
Tillbehör:
Kokt potatis
Rårörda lingon
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Stek färsen gyllene i rapsolja, lägg på ett fat när den är klar.
Grovhacka kål, lök och vitlök. Stek dem mjuka (i samma panna som färsen) i smöret, de ska få lite färg.
Tillsätt färsen, rör runt. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka ihop i 2 minuter.
Upp i en form och baka i 30 minuter. Strö över persilja. Servera med kokt potatis och rårörda lingon. GUDOMLIGT!